Crosstrainer kopen, waar moet je op letten?

Dinsdag 16 Januari 2024

9 tips waar je op moet letten als je een crosstrainer gaat kopen

Thuis werken aan het verbeteren van je conditie maar ben je niet zo’n fan van een loopband, of roeitrainer? Dan is een crosstrainer wellicht voor jou wel het perfecte fitnessapparaat. Met een crosstrainer ga je namelijk voor een full-body workout wanneer jij maar wilt. Niet meer naar buiten met té warm weer of tijdens de koudere wintermaanden, gewoon heerlijk comfortabel vanuit je eigen huis. Wil je graag een crosstrainer voor thuis of voor in je commerciële omgeving kopen? Dan kan het best een zoektocht zijn naar de ideale crosstrainer. Er zijn namelijk onwijs veel verschillende crosstrainers waar je uit kan kiezen, van goedkoop tot high-end en zeer luxe.

Om je zoektocht makkelijker te maken en je op weg te helpen hebben wij de belangrijkste tips samengevoegd tot één helder artikel zodat jij deze handige tips kan meenemen bij het uitzoeken van de perfecte crosstrainer. Hierdoor kan jij straks een goede keuze maken en snel genieten van de crosstrainer die het beste past bij jouw wensen en behoeften.

In deze blog met tips waar je rekening mee kan houden bij het kopen van een crosstrainer:

  1. Waarom zou je kiezen voor een crosstrainer over buiten trainen?
  2. Ga je de crosstrainer thuis of in een professionele omgeving gebruiken?
  3. Welke eigenschappen zijn belangrijk bij een crosstrainer?
    3.1 De lengtepas
    3.2 De aandrijving, voor- of achter aangedreven
    3.3 Het gewicht van het vliegwiel
    3.4 Verschillende weerstands- / remsystemen
    3.5 De display / console
    3.6 De Q-factor
    3.7 Het maximaal belastbaar gebruikersgewicht
    3.8 Het formaat van de crosstrainer en de plaatsingsplek
    3.9 Eigenschappen en functies
    3.10 Het aantal aanwezige trainingsprogramma's
    3.11 Aanwezigheid van multigrips
  4. Wat kost een crosstrainer? Bepaal het budget voor je crosstrainer
  5. Welke merken crosstrainers zijn er allemaal?
  6. Voor welke trainingsdoeleinde ga je?
  7. Extra toevoegingen voor je crosstrainer
  8. Test en bekijk de crosstrainer op locatie
  9. Koop alleen van retailers met gerenommeerde keurmerken
  10. Conclusie

1. Waarom zou je kiezen voor een crosstrainer over buiten trainen?

Buiten trainen is héérlijk maar het weer buiten is nu niet altijd even lekker. Train je graag vaker dan zal je vast wel gemerkt hebben dat het in de zomer flink warm kan zijn of als je in de winters traint het ijskoud kan zijn maar ook nog eens nat, donker en glad. Daarnaast zijn niet alle wegen geschikt om bijvoorbeeld hard te lopen. De verschillende ondergronden zoals asfalt, zand enz. hebben verschillend impact op je gewrichten. Een van de voordelen van een crosstrainer is dat deze low impact (lage gewrichtsbelasting) trainingen bieden. Zo kan je op ieder gewenst moment comfortabel trainen vanuit thuis.

Enkele voordelen van trainen op een crosstrainer:

  • Volledige controle over de weerstand en intensiteit
  • Train efficiënter en doelgericht
  • Heerlijk thuis trainen ongeacht het weer
  • Gewrichtsvriendelijke workouts (low-impact)
vrouw-trainend-op-crosstrainer-in-huiskamer.jpg

2. Ga je de crosstrainer thuis of in een professionele omgeving gebruiken?

Misschien ben je op zoek naar een crosstrainer voor thuisgebruik of toch eentje voor in een professionele omgeving zoals een fysiopraktijk, sportschoolbedrijfsruimte of hotel? Dan kunnen je wensen en behoeften aardig verschillen.

Als je graag een crosstrainer voor thuisgebruik wilt komen dan zal je in alle waarschijnlijkheid andere wensen en behoeften hebben dan als je een crosstrainer zoekt voor een professionele omgeving. Misschien wil je thuis wel trainen met een mooi geïntegreerd scherm waar je series op kan kijken of de crosstrainer kan koppelen aan apps.

Als professional zullen streaming en muziekdiensten minder relevant zijn, daar kijk je als professional in alle waarschijnlijkheid naar hoe je jouw cliënten zo goed mogelijk kan helpen met hun revalidatie, genezing of ze een gerichte en toch leuke fitness ervaring wilt bieden. Zo is het voor revalidatie en genezing belangrijk dat de crosstrainer afgesteld kan worden op de cliënt en ook verschillende weerstanden aanwezig zijn, van rustig tot intensief. Maar ook een zo min mogelijk belastende beweging.

Om tot de juiste keuze te kunnen komen is het daarom belangrijk om voor jezelf (of je cliënten) inzichtelijk te maken hoe vaak je de crosstrainer wilt gebruiken en welke functies en eigenschappen belangrijk zijn.

vrouw-trainend-op-crosstrainer-in-sportschool-cardio.jpg
vrouw-trainend-op-crosstrainer-in-huiskamer-kijkend-naar-console.jpg

3. Welke eigenschappen zijn belangrijk bij een crosstrainer?

Wil je graag een crosstrainer kopen? Dan is het belangrijk dat deze goed past bij jouw wensen en behoeften. De variatie aan crosstrainers is namelijk aardig uitgebreid. Er zijn verschillende belangrijke punten die je in acht kan nemen bij je zoektocht naar de ideale crosstrainer. Om tot de juiste keuze te kunnen komen neem ik je graag mee in de details en de verschillende eigenschappen van de crosstrainers. Zo kan je jouw workouts straks extra leuk en uitdagend maken. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen op een rijtje gezet:

3.1 De lengtepas en beweging
3.2 De aandrijving, voor- of achter aangedreven
3.3 Het gewicht van het vliegwiel
3.4 Verschillende weerstands- / remsystemen
3.5 De display / console
3.6 De Q-factor
3.7 Het maximaal belastbaar gebruikersgewicht
3.8 Het formaat van de crosstrainer en de plaatsingsplek
3.9 Eigenschappen en functies
3.10 Het aantal aanwezige trainingsprogramma's
3.11 Aanwezigheid van multigrips

3.1 Lengtepas en beweging

De lengtepas of paslengte is het belangrijkste i.c.m met beweging om naar te kijken als je een crosstrainer wilt kopen. Het heeft namelijk grote invloed op hoe comfortabel je kan trainen.

Maar wat zijn die paslengte en beweging dan precies?
De paslengte op een crosstrainer is de afstand die de pedalen afleggen van het voorste naar het achterste punt tijdens een volledige beweging. Dit is een belangrijk punt omdat het direct invloed heeft op hoe natuurlijk de bewegingen die je maakt op de crosstrainer aanvoelen. Over het algemeen kan uitgegaan worden van; hoe langer je bent, hoe groter de paslengte moet zijn voor een comfortabele en optimale beweging.

Er bestaan crosstrainer modellen met een aanpasbare paslengte, en ook modellen waarbij deze niet verstelbaar is. Een aantal crosstrainers bieden zelfs de luxe van een automatische aanpassing van de paslengte, waardoor je altijd een fijne paslengte hebt, ongeacht je lichaamslengte.

Daarnaast heb je ook nog de zogenoemde “beweging” die de crosstrainer maakt. Met beweging bedoelen we de beweging van de mechaniek waarop je staat. Elke merk crosstrainer is namelijk uniek en heeft zo zijn eigen manier van bewegen. Zo kan de crosstrainer een meer ronde pas hebben, een hoekigere pas, langere pas of kortere pas. Hierbij is er geen “dé perfecte pas” het is namelijk net wat jij fijn vindt. Het is belangrijk dat de beweging prettig en natuurlijk aanvoelt.

Bij een kortere paslengte voel je vaak beter de hoogte in de pas, terwijl een langere pas meer weg heeft van langlaufen. Bij een korte paslengte ligt de nadruk vooral op het trainen van de bovenbeenspieren, terwijl je met een langere paslengte juist je hamstrings en bilspieren meer aan het werk zet.

Het belangrijkste bij het uitzoeken van je crosstrainer blijft dat deze prettig voor jou aanvoelt.
De ideale paslengte is een persoonlijke voorkeur; de een heeft liever een kortere pas, terwijl de ander een langere pas fijner vindt. Dit kan je het beste beoordelen door zelf verschillende crosstrainers te testen in de winkel.

crosstrainer-paslengte-stride-length.jpg

3.2 De aandrijving, voor- of achter aangedreven

Crosstrainers kunnen onderverdeeld worden in twee varianten, namelijk voor aangedreven (front driven) en achter aangedreven (rear driven). Je kan de variant gemakkelijk herkennen door naar de crosstrainer te kijken. Bij een voor aangedreven crosstrainer zit het vliegwiel aan de voorkant en bij een achter aangedreven crosstrainer aan de achterkant.

finnlo-crosstrainer-front-driven-voor-aangedreven-vliegwiel.jpg
life-fitness-crosstrainer-rear-driven-achter-aangedreven-vliegwiel.jpg

Het verschil tussen een front driven (met het vliegwiel aan de voorkant) en een rear driven (met het vliegwiel aan de achterkant) crosstrainer zit voornamelijk in de beweging en structuur van de machines.Bij front driven crosstrainers is de voorkant vaak ook hoger gebouwd waardoor de armen en console hoger staan. Hierdoor sta jij beter rechtop, vooral als je langer bent is dit prettig. 

Front Driven crosstrainer

  • Beweging: De beweging op een front driven crosstrainer neigt meer naar een vlakke, elliptische baan. Dit betekent dat de beweging meer lijkt op lopen en langlaufen.
  • Structuur: Deze crosstrainers zijn vaak wat compacter en kunnen steviger aanvoelen vanwege het gewicht van het vliegwiel aan de voorkant.
  • Gevoel: Gebruikers kunnen een wat meer geconcentreerde beweging in de onderlichaamsspieren ervaren, wat soms resulteert in een intensievere training.

Rear Driven crosstrainer

  • Beweging: De beweging op een rear driven crosstrainer is meer cirkelvormig en neigt meer naar een natuurlijke stapbeweging. Dit kan comfortabeler aanvoelen voor sommige gebruikers, vooral voor langere trainingssessies. (m.u.v. TechnoGym en Life Fitness, deze hebben juist een vlakkere elliptische baan (welk lijkt op langlaufen).
  • Structuur: Deze apparaten zijn vaak wat langer en kunnen meer ruimte in beslag nemen. De plaatsing van het vliegwiel aan de achterkant zorgt voor een andere gewichtsverdeling.
  • Gevoel: De beweging op een rear driven crosstrainer wordt vaak als zachter en meer vloeiend ervaren.

De keuze tussen een front driven en rear driven crosstrainer hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sommige gebruikers geven de voorkeur aan de vlakkere beweging van een front driven model, terwijl anderen de meer cirkelvormige beweging van een rear driven model als natuurlijker ervaren. Het is aan te raden om beide types uit te proberen om te voelen welke beweging het beste bij je past.

Enkele front driven crosstrainers die aan te raden zijn:

schwinn-crosstrainer-570e-front-driven-voor-aangedreven.jpg

Bekijk hier de Schwinn 570e crosstrainer á 1.299,-.

flow-fitness-perform-x5i-crosstrainer-front-driven-voor-aangedreven.jpg

Bekijk hier de Flow Fitness X5i crosstrainer á 1.699,-. 

sole-fitness-crosstrainer-e25-elliptical.jpg

Bekijk hier de Sole Fitness E95 crosstrainer á 2.189,-.  


Enkele rear driven crosstrainers die aan te raden zijn:

flow-fitness-crosstrainers-x2i-rear-driven-achter-aangedreven-vliegwiel.jpg

Bekijk hier de Flow Fitness Perform X2i á 899,-. 

life-fitness-crosstrainer-e1-go-console-rear-driven-achter-aangedreven-vliegwiel.jpg

Bekijk hier de Life Fitness E1 GO crosstrainer á 2.195,-.

life-fitness-crosstrainer-e5-track-connect-rear-driven-achter-aangedreven-vliegwiel.jpg

Bekijk hier de Life Fitness E5 Track Connect á 5.999,-.

3.3 Het gewicht van het vliegwiel

Een crosstrainer is uitgerust met een vliegwiel waarmee je de intensiteit van je oefeningen kan instellen. In het verleden gold over het algemeen de regel: hoe zwaarder het vliegwiel, des te beter en comfortabeler de training. Echter, met moderne technologieën is dit verschil steeds kleiner geworden. Een zwaarder vliegwiel zorgt nog steeds wel voor een soepelere en stilleren beweging.

3.4 Verschillende weerstands- / remsystemen

Om aan je verschillende trainingsbehoeften te kunnen voldoen beschikken de crosstrainers over een weerstands / remsysteem. De weerstand van een crosstrainer wordt namelijk bepaald door de remming van het vliegwiel. Hierdoor kan jij als sporter zelf de intensiteit aanpassen en afstemmen op je persoonlijke voorkeur. Begin je net met sporten? Dan is het fijn als je kan starten met een lagere weerstand en deze naarmate je sterker en fitter wordt steeds te kunnen verhogen. Ben je al een meer gevorderde sporter? Dan kan je ook gemakkelijk de weerstand verhogen voor zwaardere en meer uitdagendere trainingssessies.

Ben je herstellende van een operatie of blessure? Ook dan is het fijn als je zelf de weerstand kan instellen. Zo kan je rustig je kracht en souplesse weer opbouwen tot je oude niveau.

Bij de crosstrainers kan je drie verschillende weerstandssystem terug vinden, namelijk magnetische systemen, inductiesystemen en een combinatie van een magneet / luchtsysteem.

Het magnetische systeem regelt de weerstand door de magneet dichter- of verder weg van het vliegwiel te positioneren. Daarbij raakt de magneet het vliegwiel niet waardoor er weinig tot geen slijtage optreed. Door het magneetsysteem is dit type crosstrainer ook een stuk stiller.

Een ander weerstandsysteem is het zogenoemde elektroweerstandsysteem (ook wel inductiesysteem genoemd). De weerstand wordt bij dit type rem geregeld middels een spoel. Hoe sterker de magneet hoe meer weerstand je ervaart. Een groot voordeel van dit systeem is dat ze zeer duurzaam zijn en je de weerstand heel precies kan instellen, wat zelfs de training op wattage mogelijk maakt.

Ten slotte is er nog het magneet/luchtweerstandssysteem. Een voordeel van dit systeem is dat deze een zeer natuurlijke weerstand biedt. Deze systemen zijn onder andere populair bij HIIT-trainingen.

3.5 De display / console

Wil je jouw trainingen nóg efficiënter en leuker maken? Dan mag een (uitgebreidere) display / console zeker niet ontbreken. De displays bieden je alle belangrijke informatie die je nodig hebt om je workout optimaal uit te kunnen voeren. Denk maar is aan het monitoren van:

  • De duur van je training
  • Je actuele snelheid
  • De tot nu toe afgelegde afstand
  • Rounds Per Minute (RPM)
  • Het wattage
  • Het aantal verbrande calorieën
  • Je hartslag

Afhankelijk van de crosstrainer (veelal bij de betere versies) zijn er ook voorgeprogrammeerde workouts beschikbaar. Wil je bijvoorbeeld een HIIT-trainingen doen, trainen op hartslag of een ander soort training dan hoef je alleen de gewenste training aan te tikken en je kan direct starten.

De uitgebreidere crosstrainers beschikken veelal ook over verschillende connectiviteitsmogelijkheden zoals Bluetooth en/of WiFi. Hiermee kan je de crosstrainer koppelen aan verschillende fitnessapps of software om je trainingsdata bij te houden. Maar ook nieuwe routines downloaden of zelfs virtueel door verschillende landschappen lopen.

Wil je nóg een stap verder gaan? Dan kan je ook voor een high-end crosstrainer gaan met streamingdienst (zoals Netflix, Disney+ enz.) of live coach mogelijkheden.

Bij het kiezen van je nieuwe crosstrainer is het dus niet alleen belangrijk om naar de fysieke specificaties te kijken maar ook naar welke mogelijkheden de display en console te bieden hebben.

crosstrainer-console-display-bijhouden-traininggegevens.jpg
crosstrainer-console-display-streamingdienst.jpg

3.6 De Q-factor

Sommige crosstrainer fabrikanten geven bij hun toestellen de zogenoemde Q-factor aan. De Q-factor is de afstand tussen de pedalen. Specifiek de afstand tussen de buitenkanten van de pedalen waar je voeten op staan. De Q-factor is een belangrijk criteria omdat het direct invloed heeft op hoe natuurlijk de bewegingen die je maakt aanvoelen.

Een kleinere / smallere Q-factor betekent dat de pedalen dichter bij elkaar staan. Dit geeft veelal een meer natuurlijke been- en heuppositie, wat lijkt op lopen of rennen. Daarbij helpt de kleinere Q-factor bij het verminderen van spanning op de heupen, knieën en enkels wat ervoor zorgt dat je een comfortabelere training ervaart en de kans op eventuele blessures verkleint wordt.

Bij een grote Q-factor staan de pedalen verder uit elkaar. Dit kan voor sommige sporters comfortabel zijn maar voor andere kan dit weer onnatuurlijk aanvoelen en mogelijk meer druk op de gewichten geven.

Er is helaas geen ideale Q-factor want ieder lichaam is anders en ook je persoonlijke voorkeur. Daarom is het altijd aan te raden om verschillende crosstrainers op locatie te bekijken en uit te proberen. Zo kan je het beste voelen welke het beste bij je past.

crosstrainer-q-factor-pedalen.jpg

3.7 Het maximaal belastbaar gebruikersgewicht

Elke crosstrainer heeft een maximaal gebruikersgewicht. Dit gewicht is verschillende per crosstrainer. Bij elke crosstrainer in ons assortiment hebben we aangegeven wat het maximale aanbevolen gewicht is. Je lichaamsgewicht heeft namelijk invloed op de belasting van het apparaat. Stel dat je (veel) meer weegt dan de maximale capaciteit van de crosstrainer dan is de kans aanwezig dat er sneller slijtage kan optreden. Daarom is het belangrijk om bij het uitzoeken van je nieuwe crosstrainer goed te kijken naar het maximale gebruikersgewicht.

Voorbeeld, stel je weegt 125kg en de crosstrainer kan een gewicht aan van maximaal 100kg dan kan er sneller slijtage optreden. Daarom raden we het aan om te gaan voor een apparaat die minimaal 20kg boven je gewicht aankan. Bij crosstrainers met een hoger gebruikersgewicht is namelijk de constructie vaak anders en sterker (bijv. meer staal, dikkere balken enz.). Daarnaast wordt er door de fabrikant vaak ook gekozen voor een ander type overbrenging, zoals sterkere (dubbele) lagers en/of rails om het extra gewicht te kunnen dragen.

3.8 Het formaat van de crosstrainer en de plaatsingsplek

Als je graag een crosstrainer wilt kopen dan is het belangrijk om niet alleen naar de functies en opties te kijken maar ook het formaat van de crosstrainer en de plek waar je het wilt plaatsen spelen een belangrijke rol. Crosstrainers komen met verschillende formaten daarom is het belangrijk om het formaat te kiezen welke past in je kamer (of homegym) zodat je comfortabel kan trainen.

Het formaat kan variëren afhankelijk van het model, sommige crosstrainers hebben een compacter ontwerp waardoor deze ook gemakkelijk in de kleinere ruimtes gebruikt kunnen worden, terwijl andere weer groter zijn en meer ruimte nodig hebben. Als je de beschikbare ruimte in je kamer, gym of andere ruimte weet kan je hier beter rekening mee houden tijdens je zoektocht. Als je lagere plafonds hebt of schuine ruimtes moet je hier ook rekening mee houden. Je moet namelijk wel een goede beweging kunnen maken en je staat een stuk hoger op een crosstrainer.

Naast het formaat dien je ook nog rekening te houden met de bewegingsruimte. Tijdens je workouts maak je namelijk zwaaiende bewegingen met je armen en bene, daarom is het belangrijk om voldoende ruimte rondom je crosstrainer te hebben.

3.9 Eigenschappen en functies

Afhankelijk van de crosstrainer kunnen er ook nog extra functies en mogelijkheden aanwezig zijn. De luxere crosstrainers beschikken bijvoorbeeld veelal over koppelingsmogelijkheden met (fitness)apps zodat je elke training kan bijhouden. Maar er zijn nog meer handige en leuke eigenschappen en functies je je helpen het uiterste uit je trainingen te halen, zoals:

3.10 Het aantal aanwezige trainingsprogramma’s

Veel crosstrainers zijn uitgerust met een display / scherm. Grofweg kan je stellen dat in het midden tot hogere segment de displays steeds uitgebreider worden qua functies en mogelijkheden. Deze trainingsprogramma’s kunnen variëren in intensiteit en doel, ga bijvoorbeeld voor lichte cardio, vetverbranding of intensieve intervaltrainingen. Hoe meer trainingsprogramma’s er aanwezig zijn hoe meer variatie en uitdaging je kan aanbrengen in je workouts, wat je helpt om gemotiveerd en uitgedaagd te blijven worden.

Wil je jouw workouts nóg leuker en intensiever maken? Dan kan je vaak ook je crosstrainer koppelen met verschillende apps.

crosstrainer-console-display-trainingsprogramma-kiezen.jpg

3.11 Aanwezigheid van multigrips

Multigrips zijn de handvatten die aanwezig zijn op de crosstrainer. De naam zegt het al een beetje met multi grips kan je de handvatten op verschillende manieren vastpakken. De grips zorgen ervoor dat je jou hand- en armbewegingen kan variëren tijdens je workouts. Hierdoor kan je verschillende spiergroepen op verschillende manieren trainen in je bovenlichaam, zoals je schouders, armen en rug.
De aanwezigheid van meerdere grips is niet alleen een manier om je workouts intensiever en effectiever te maken, maar ze helpen ook om je workout minder monotoon te maken. Door tegelmatig van grip te wisselen kan je dus verschillende spiergroepen aanpakken en tegelijkertijd de druk op bepaalde gewrichten en spieren verminderen. Dit kan helpen bij het verminderen van overbelasting en belssures.
Daarnaast kunnen de multi grips nog bijdragen aan een betere houding tijdens je workouts. Doordat je de grips op verschillende manieren kan vasthouden kan je jouw houding aanpassen en verbeteren.

crosstrainer-multigrips-1.jpg
crosstrainer-multigrips-2.jpg
crosstrainer-multigrips-3.jpg

4. Wat kost een crosstrainer? Bepaal het budget voor je crosstrainer

De aankoopprijs van een crosstrainer is een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste, punt in je zoektocht naar de perfecte crosstrainer. De crosstrainer moet immers voldoen aan je wensen en behoeften en tevens passen binnen je budget.

Een basis crosstrainer is al verkrijgbaar vanaf +/- 699,- zoals de Flow Fitness Glider DCT2000i. Wil je liever een crosstrainer waar je ruimschoots thuis mee voorruit kan? Dan zit je ongeveer in de prijsrange van 1.200 tot zo’n 2.000,-. Hierbij kan je denken aan de Schwinn crosstrainer 570E of de Sole Fitness E25. Wil je een nóg uitgebreidere en luxeren crosstrainer? Dan zit je rond een bedrag van 2.100,- tot ongeveer 5.000,- bijvoorbeeld de Matrix E50 XR of de Life Fitness E5 Go console. We hebben state-of-the-art crosstrainers tot ruim 16.000,- in onze collectie. Voor elk van je wensen en behoefte hebben we de juiste crosstrainer. Kom je er niet helemaal uit of heb je advies nodig? Dan kan je altijd contact opnemen met onze crosstrainer specialisten.

flow-fitness-crosstrainer-glider-dct2000i.jpg

Bekijk hier de Flow Fitness Glider DCT2000i á 699,-.

schwinn-crosstrainer-570e-front-driven-voor-aangedreven.jpg

Bekijk hier de Schwinn 570E á 1.299,-.

matrix-crosstrainer-elliptical-e50-xr.jpg

Bekijk hier de Matrix E50 XR á 3.899,-. 

5. Welke merken crosstrainers zijn er allemaal?

Bij ons vind je een grote diversiteit aan verschillende crosstrainers terug, van eenvoudige modellen tot aan de premium modellen van verschillende merken. Bij ons kan je premium merken als mid range merken terug vinden van onder andere:

Premium merken

Mid range merken

6. Voor welke trainingsdoeleinde ga je?

Het leuke van een crosstrainer is dat het een veelzijdig fitnessapparaat is welk je kan gebruiken voor verschillende trainingsdoelen. Een crosstrainer bied je altijd een goede intensieve cardio workout en kan je inzetten om verschillende doelstellingen te behalen, zoals:

Het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid: Een van de voornaamste redenen om te trainen middels een crosstrainer is om je hart- en longconditie te verbeteren. Door regelmatig te trainen ga je voor een verbeterd uithoudingsvermogen en verbeter je de efficiëntie van je hart en longen.

Gewichtsverlies en vetverbranding: Crosstrainers zijn ideaal voor iedereen die wilt afvallen en vet wilt verbranden. Door de combinatie van cardio en lichte krachttraining is het een effectieve manier om calorieën te verbranden en je metabolisme te stimuleren.

Spieropbouw en toning: Daarnaast zorgt het trainen op een crosstrainer er ook voor dat je verschillende spiergroepen versterkt waaronder je benen, billen, rug, armen en buik. Door de weerstand aan te passen kan je de intensiteit verhogen en gaan voor extra uitdagende workouts.

Hersteltraining met low-impact: Als je moet herstellen van een blessure of kracht moet opbouwen na een operatie dan kan je met een crosstrainer low-impact trainen. Low-impact (lage belasting) zorgt ervoor dat je gewrichten minder zwaar belast worden in vergelijking met bijvoorbeeld hardlopen.

7. Extra toevoegingen voor je crosstrainer

De crosstrainers komen in vele verschillende uitvoeringen van mid range tot premium. Naast de eerder besproken functies en opties kan je ook nog kijken naar andere toevoegingen. Wil je bijvoorbeeld naast je console ook nog een bidon houder, speakers voor muziek of zelfs kleine ventilators die je koel houden. Er zijn tal van mogelijkheden. Naast deze extra’s kan je ook nog kijken naar extra accessoires zoals:

Speciale onderlegmatten

De speciale onderlegmatten beschermen jouw vloer tegen krassen deuken en zweet. Leg een ondermat op de gewenste plek en plaats vervolgens de crosstrainer erop. Bekijk goed welk formaat je crosstrainer is en zorg ervoor dat de mat iets langer en breder als het toestel is. Ga bijvoorbeeld voor de Tunturi beschermmat 200 x 95 cm.

Accessoires, maak je trainingen nóg leuker

Wil je jouw trainingen graag uitbreiden en nóg leuker maken? Dan kan je gebruik maken van een hartslagband voor je borst of arm. Zo kan je bijvoorbeeld in hartslagzones trainen. Bekijk alle accessoires

8. Test en bekijk de crosstrainer op locatie

Heb je de ideale crosstrainer gevonden? Dan wil je deze misschien voordat je het koopt wellicht eerst wel even testen. Het merendeel van de crosstrainers die wij op onze webshop aanbieden hebben wij ook in onze showroom staan. Indien gewenst kan je deze komen bekijken, uitproberen en extra advies over krijgen.

9. Koop alleen van retailers met gerenommeerde keurmerken

Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende factoren om mee te nemen tijdens je zoektocht naar de perfecte crosstrainer. Gelukkig hebben wij voor jou de keuze al een stuk makkelijker gemaakt door alleen de crosstrainers aan te bieden waar wij positief over zijn. Zo hoef jij je alleen nog maar te richten op het kiezen van je favoriete merk, de gewenste functies en opties en het budget dat je wilt uitgeven.

Als extra tip controleer altijd voordat je een aankoop doet of de webshop aangesloten is bij een of meerdere keurmerken en waarborgen. Wij zijn aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg en Trustpilot, deze partijen stellen strenge eisen aan kwaliteit, regels en wetgeving zo heb je altijd extra zekerheid bij je aankoop.

Conclusie

Als je een crosstrainer wilt kopen dan zijn er enkele belangrijke criteria om rekening mee te houden. Allereerst is het van belang om het doel van het gebruik te bepalen: is het toestel bedoeld voor thuisgebruik of voor een professionele omgeving? Dit zal namelijk van belang zijn op de vereiste specificaties en functies van de crosstrainer. Daarnaast is de paslengte / beweging en het type aandrijving (voor- of achter aangedreven) belangrijk voor een comfortabele training, omdat deze de bewegingsvrijheid en het type beweging beïnvloeden.

Daarnaast speelt het gewicht van het vliegwiel een rol; een zwaarder vliegwiel zorgt voor een soepelere beweging. Het weerstandssysteem is ook belangrijk, want dit zorgt ervoor dat je de intensiteit van je trainingen aan te passen. De console van de crosstrainer is een ander belangrijk element, vooral als deze geavanceerde functies biedt zoals het bijhouden van trainingsdata en toegang tot verschillende trainingsprogramma's.

De Q-factor, de afstand tussen de pedalen, beïnvloedt eveneens het trainingscomfort. Een kleinere Q-factor bootst een natuurlijkere loopbeweging na. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het maximale gebruikersgewicht en de grootte van de crosstrainer, zodat deze past bij de fysieke mogelijkheden van jou als sporter en de beschikbare ruimte.
Daarnaast speelt het budget een belangrijke rol; er zijn verschillende prijscategorieën beschikbaar, variërend van instapmodellen tot luxe apparaten. De keuze van het model moet ook afgestemd worden op de trainingsdoelen, zoals cardioverbetering, gewichtsverlies of spieropbouw.

Tot slot is het van groot belang om een crosstrainer aan te schaffen bij een betrouwbare retailer. Indien mogelijk raden wij het ook altijd aan om een crosstrainer voor aankoop uit te testen. Deze punten vormen samen de belangrijke criteria voor een weloverwogen keuze bij de aanschaf van je nieuwe crosstrainer.

Wil je graag een crosstrainer en ben je op zoek naar advies of extra informatie?

Dan helpen onze crosstrainer specialisten je graag verder met je vragen die je hebt omtrent de benodigdheden. Hierdoor kan jij straks een wel overwogen keuze maken zodat je jouw trainingen optimaal kan uitvoeren. Je kan contact opnemen met onze crosstrainer specialisten via +32(0)78 484 512stuur een e-mail of kom langs in onze showroom in Volkel, Nederland.

Advies nodig?
Waarom Fitness24?

Home | Blog > Crosstrainer kopen, waar moet je op letten?

Print

Om je beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Ik ga akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.