Je eigen homegym maken en inrichten?

Maandag 24 Juli 2023

Je eigen homegym maken? Creëer je ultieme fitnessparadijs (De complete gids)

De eerste, en misschien wel de belangrijkste, stap heb je al gezet, namelijk de oriëntatie naar hoe je jouw gezondheid en fitheid kan verbeteren en in alle waarschijnlijkheid is één van de onderdelen waarop je bent uitgekomen, fitness. De eerste winst heb je dus al binnen, goed bezig!

Fitness is een hele leuke en uitgebreide manier van het werken aan je gezondheid of je nu wilt trainen voor meer kracht, spiermassa, uithoudingsvermogen of gewicht wilt verliezen. Het is allemaal mogelijk met de veelzijdigheid van fitness.

Elke (fanatieke) fitnessliefhebber droomt er waarschijnlijk wel van, zijn eigen homegym. Nooit meer in de sportschool hoeven te vragen “hoeveel setjes moet je nog?” of “ben je bijna klaar?” dat is toch heerlijk. Niet meer hoeven te wachten tot het gewenste fitnessapparaat vrij is, door regen en wind naar de sportschool of die lastige instructeur die wilt afsluiten terwijl jij nog druk met je laatste sets bezig bent, gewoon trainen hoe en wanneer jij dat wilt. Klinkt jou dat ook als muziek in de oren? Dan is het wellicht tijd om je eigen homegym te maken.

Een homegym? Zeker, met een homegym haal je namelijk je eigen sportschool in huis, met de fitnessapparaten en het materiaal van jouw wensen en behoeften. Zo kan je nóg meer uit je trainingen halen of het nu gaat om krachttrainingen of cardio.

Na het lezen van deze complete gids weer jij straks precies welke fitnessapparaten en welk materiaal jij nodig hebt om je ultieme fitnessparadijs thuis te maken.

In deze gids voor je ultieme homegym:

  1. Waarom kiezen voor een homegym in plaats van de sportschool?
  2. Wat zijn de voordelen van een homegym?
  3. Wat kunnen mogelijke nadelen van een homegym zijn?
  4. Bepaal je fitnessdoelen
    1. Fitnessdoel 1: Gewichtsverlies
    2. Fitnessdoel 2: Spieropbouw en kracht
    3. Fitnessdoel 3: Flexibiliteit & mobiliteit
    4. Fitnessdoel 4: Je algehele gezondheid verbeteren
  5. Bepaal welke ruimte je wilt gaan gebruiken voor je home fitness gym
  6. Mogelijke ruimtes om je homegym in te plaatsen
  7. Creëer in je homegym een persoonlijke en fijne sfeer
  8. Bepaal je budget
  9. Wat heb je nodig om je homegym in te richten?
  10. Dit heb je minimaal nodig voor je homegym
  11. Fitnesstoestellen voor gerichte trainingen
    1. Cardio toestellen
    2. Krachttoestellen
    3. Andere benodigdheden voor in je fitnessruimte
  12. Diverse voorbeeld gyms
  13. Het onderhouden van je homegym
  14. Homegym inspiraties
  15. Besparen? Richt je fitnessruimte in met tweedehands fitnessapparatuur
  16. Wil je zelf je homegym opbouwen of laat je het liever doen?
  17. Conclusie

Waarom kiezen voor een homegym in plaats van de sportschool?

Als je wilt gaan fitnessen zijn er verschillende mogelijkheden maar de meest gebruikte manieren zijn toch wel via de sportschool of comfortabel vanuit thuis. Maar waarom zou je nu kiezen voor een homegym in plaats van de sportschool? Met homegym wordt hier bedoeld een fitnessruimte in je huis, er zijn ook fitnessapparaten die homegyms genoemd worden maar daarover straks meer. Laten we de voor- en nadelen eens nader bekijken:

Wat zijn de voordelen van een homegym?

Het hebben van een homegym brengt verschillende voordelen met zich mee zoals:

  • Bespaar op je tijd: het kostbaarste goed wat je hebt is tijd. Doordat je géén reistijd meer hebt naar de sportschool kan je deze extra tijd besteden aan andere activiteiten.
  • Privacy: Misschien vind je het niet zo fijn als het druk is in de sportschool. Dan kan je met een homegym in alle rust comfortabel thuis trainen.
  • Geheel afgestemd op je eigen behoeften: Je kan zelf je fitnessapparatuur en materiaal kiezen. Zo heb je altijd apparatuur welk perfect bij jou past.
  • Het is een kostenbesparing: De aanschaf is op het begin duurder dan een sportschool abonnement maar op de lange termijn ben je altijd goedkoper uit dan een lidmaatschap bij de sportschool.
  • Trainen wanneer jij dat wilt: Nooit meer hoeven te wachten totdat het fitnessapparaat dat jij nodig hebt vrij is. Hierdoor kan je efficiënter trainen én bespaar je ook weer op tijd.
  • Hygiëne: Misschien herken je het wel, je voorganger op het fitnessapparaat heeft een lekker natte stoel voor je achtergelaten, nee dank! Je eigen fitnessapparatuur is dan toch een stuk hygiënischer plus je kan het zelf zoveel schoonmaken als je dat zelf wilt.
  • Je eigen muziek en sfeer: De sportschool muziek is vaak 3x niks ;). Daarnaast kan je jouw homegym geheel je eigen sfeer meegeven. Dat zorgt voor meer motivatie en je sneller je gestelde doelen behaalt.

Wat kunnen mogelijke nadelen van een homegym zijn?

Zitter er dan naast de voordelen ook nadelen aan het hebben van een homegym? Ja er kunnen ook nadelen aan een homegym zitten, het is maar net hoe je het bekijkt.

  • De initiële kosten: Als je jouw homegym (zeer) uitgebreid wilt inrichten dan zijn de kosten op het begin hoger. Maar het leuke van een homegym is dat je het precies zo kan inrichten zoals jij dat zelf wilt. Begin bijvoorbeeld met halters en een halterbank en voeg er later een roeimachine of hometrainer aan toe. Daarnaast is op termijn een eigen homegym goedkoper dan een fitnessabonnement.
  • Benodigde ruimte: Als je een fitnessruimte wilt inrichten met diverse fitnessapparatuur dan moet je wel voldoende ruimte beschikbaar hebben. In kleinere woningen kan dat soms wat lastig zijn maar als je een kamer over hebt of bijvoorbeeld een ruimte garage dan is het zeker de moeite waard.
  • Minder sociale interactie: Dit is een persoonlijk punt, de een vindt het leuker om te trainen met mensen om zich heen daar de ander het liefst op zijn eigen traint.
  • Professionele begeleiding: Sommige mensen vinden het fijn om instructies of begeleiding te krijgen van een trainer. Maar zowel in de sportschool en thuis bent ben je (vaak) het grootste deel zelfstandig bezig met je oefeningen.

Bepaal je fitnessdoelen

Voordat je in al je enthousiasme begint met je nieuwe fitnessapparatuur en materialen uit te zoeken is het natuurlijk ook belangrijk om je fitnessdoel(en) te bepalen en deze goed voor ogen te houden. Als je wilt werken aan bijvoorbeeld je spieropbouw dan is een hometrainer daar niet helemaal het juiste apparaat voor maar een krachtstation dan weer wel. Om je te helpen bij je fitnessdoelen hebben we enkele veel voorkomende fitnessdoelen voor je op een rijtje gezet met de daarbij veel gebruikte fitnessapparatuur en hulpmiddelen:

Fitnessdoel 1: Gewichtsverlies

Gewichtsverlies vindt voornamelijk plaats als je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Om gewicht te verliezen is het belangrijk om regelmatig (2 a 3 keer per week) te sporten in combinatie met een goed en gezond dieet. Doe bijvoorbeeld regelmatig cardiovasculaire oefeningen zoals hardlopen, wandelen en fietsen. Deze activiteiten helpen je calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Je kan hierbij bijvoorbeeld een loopband, hometrainer, roeimachinespin bike en crosstrainer gebruiken.

Fitnessdoel 2: Spieropbouw en kracht

Om je gewenste spiergroei te bereiken is het belangrijk om je trainingen te richten op weerstandstraining, progressieve overbelasting en uiteraard een goede voeding.

Bij weerstandstraining ondervinden je spieren weerstand tijdens het samentrekken. Dit type training zorgt ervoor dat je spierkracht, het uithoudingsvermogen en de grootte van je spieren toeneemt.

Progressieve overbelasting is een type training waarbij je de belasting op je spieren geleidelijk verhoogt om de groei te stimuleren. Hierbij kan je denken aan het verhogen van je trainingsgewichten, het verhogen van het aantal herhalingen of de rusttijd tussen je sets verkorten. Doordat je jouw spieren continue uitdaagt en stimuleert dwing je als het ware je spieren groter te laten worden door de zwaardere trainingen die je doet. Fitnessapparatuur en materiaal die je helpen bij je spiergroei doelen zijn onder andere: dumbbellshalterstangen met schijven maar ook diverse krachtapparatuur zoals een krachtstation, lat pulldown stationspower cages en nog veel meer.

Fitnessdoel 3: Flexibiliteit & mobiliteit

Flexibiliteit en mobiliteit zijn essentiële onderdelen voor je algehele fitheid. Bij flexibiliteit richt je je op het trainen van het rekken en verlengen van je spieren en bindweefsel. Dit heb je namelijk nodig bij je dagelijkse handelingen zoals objecten oppakken, vastpakken, optillen enz. Door je spieren flexibel te houden zorg je er dus voor dat je deze handelingen beter en goed kan blijven doen.

Met mobiliteit wordt bedoelt het vrij en soepel kunnen bewegen van je gewrichten, zonder beperkingen of pijn. Door je mobiliteit te trainen zorg je ervoor dat het risico op blessures verminderd wordt en je lichaam eventuele belasting beter kan opvangen door een juiste verdeling. Het trainen van je flexibiliteit en mobiliteit is altijd goed om te doen maar des te belangrijker als je ouder wordt of werk doet, zoals kantoorwerk, waar je weinig beweging hebt. Om je flexibiliteit en mobiliteit te trainen kan je onder andere gebruik maken van functional trainer stationsweerstandsbanden en stabiliteitstrainers / ballen.

Het is belangrijk om zowel een goede flexibiliteit als mobiliteit te behouden voor een goede lichaamshouding, het voorkomen van blessures en het ondersteunen van je dagelijkse activiteiten.

Fitnessdoel 4: Je algehele gezondheid verbeteren

Natuurlijk hoef je niet héél specifiek te kiezen voor een van de eerder besproken fitnessdoelen. Je kan natuurlijk ook gewoon gaan trainen voor het verbeteren van je algehele gezondheid. Deze trainingen bestaan vaal uit een combinatie van cardio en krachttraining. Van alles doe je dan een beetje. Dan kan je bijvoorbeeld gaan voor een roeimachinecrosstrainer en een krachtstation.

Daarnaast zijn er nog andere fitnessdoelen die je kan nastreven. Uiteraard kies je zelf voor welke fitnessdoelen je wilt gaan.

Bepaal welke ruimte je wilt gaan gebruiken voor je home fitness gym

Heb je jouw fitnessdoelstellingen concreet kunnen maken? Dan is het tijd voor de volgende stap namelijk kijken waar / in welke ruimte je de homegym zou kunnen plaatsen. Heb je een wat groter huis en een kamer over? Dan zou die lege kamer een hele goede optie kunnen zijn. Is de ruimte wat beperkter dan wordt het wat lastiger om een complete homegym in te richten maar dat wil niet zeggen onmogelijk.

Afhankelijk van hoe uitgebreid je jouw nieuwe homegym wilt maken is het belangrijk om goed de gewenste ruimte op te meten én ook de fitnessapparatuur die je wilt gaan plaatsen. Je moet namelijk voldoende ruimte hebben om je cardio en/of krachtoefeningen uit te kunnen voeren zonder dat er iets in de weg staat. Om je op weg te helpen hierbij verschillende ruimtes om je homegym te plaatsen:

Mogelijke ruimtes om je homegym in te plaatsen

In een extra kamer, als je een kamer overhebt bijvoorbeeld een opslagkamer, overweeg het dan eens om deze leeg te halen en in te (laten) richten met je nieuwe fitnessapparatuur.

De garage, heb je niet zoveel of niks in je garage staan? Dan is de garage ook een hele goede optie. Vaak zijn garages wat groter waardoor je er ook meer fitnessapparatuur in kwijt kan. Daarnaast kan je in de garage ook rustig trainen zonder dat er iemand binnenshuis last van heeft. Een beetje afhankelijk van je garage kan het daar in de winter soms wat kouder zijn.

homegym-in-garage.jpg

De kelder, heeft je huis een kelder waar je vrijwel geen gebruik van maakt of alleen ter opslag? Dan kan ook de kelder een prima optie zijn. Overweeg het bijvoorbeeld om die kelder is lekker goed leeg te ruimen. Verkoop alle oude rommel die er ligt of die het weg en plaats er vervolgens je mooie nieuwe fitnessapparatuur zodat je rustig kan trainen.

homegym-in-kelder.jpg

Je zolder,  heb je een zolder met wat ruimte over? Dan zou dat ook een perfecte plek kunnen zijn voor je nieuwe homegym. Zo staat er niks in de weg en kan je altijd rustig trainen.

De logeerkamer, misschien heb je wel een extra kamer als logeerkamer ingericht. Daarbij zal deze kamer waarschijnlijk niet elke dag gebruikt worden. Als je in de logeerkamer nog extra ruimte over hebt dan is dit ook een hele goede optie om te overwegen.

homegym-in-extra-slaapkamer-logeerkamer.jpg

Je tuinhuis, wil je jouw nieuwe homegym liever niet in huis of is je garage al vol? Dan is het inrichten van je tuinhuis ook nog een mogelijkheid. Stel dat je een tuinhuis in je tuin hebt en deze weinig tot niet gebruikt dan kan je deze omtoveren tot je nieuwe homegym. Als je helemaal geen ruimte in je huis hebt kan je het ook altijd nog over wegen om een tuinhuis(je) te laten plaatsen en daar je homegym in te plaatsen.

Creëer in je homegym een persoonlijke en fijne sfeer

Nu je bepaald hebt welke ruimte je zou kunnen gebruiken voor het inrichten van je nieuwe homegym kan je gaan nadenken over het ontwerp van je fitnessruimte. Het is toch nét even wat leuker en fijner om in een mooie ruimte te gaan trainen. Voordat je jouw nieuwe ruimte gaat inrichten met je nieuwe fitnessapparatuur kan je het beste éérst de ruimte die je wilt gebruiken voor de homegym klaar te maken. Anders moet je misschien wel na installatie gaan schuiven met de apparatuur en materialen en dat is niet zo handig.

Verf de ruimte

Nu je toch bezig bent kan je jouw nieuwe fitnessruimte een frisse kleur geven. Dit hoeft geen kunstwerk te worden je kan het gewoon simpel houden. Schilder de ruimte bijvoorbeeld fris wit, hele donkere kleuren kan je het beste vermijden. Kleur heeft namelijk een grotere impact op je gevoel dan vaak gedacht wordt. Zorg voor frisse en lichte kleuren voor een fijne sfeer.

Zorg voor een goede verlichting

Een goede verlichting is essentieel voor het creëren van een energieke sfeer in je homegym. Zorg ervoor dat er voldoende daglicht binnenkomt door bijvoorbeeld de ramen. Als je graag in de avond of vroege ochtend train dan is het ook fijn om goede verlichting te hebben middels lampen. Zorg ervoor dat er bijvoorbeeld spotjes of andere vormen van instelbare verlichting zijn. Zo kan je trainen wanneer je wilt.

Zorg voor een goede ventilatie

Een goede ventilatie is belangrijk voor het behouden van een comfortabele en gezonde trainingsomgeving. Voldoende frisse lucht zorgt er namelijk voor dat je jouw lichaamstemperatuur goed kan reguleren en dat eventuele zweergeuren en vocht weg kunnen. Heeft je fitnessruimte ramen die open kunnen dan is dat een groot pluspunt. Je kan eventueel ook ventilatieopeningen, een ventilator, luchtreiniger of airconditioningsysteem overwegen om een goede luchtkwaliteit en circulatie te behouden.

Trainen met je favoriete muziek

Haal je meer uit je trainingen als je muziek aan hebt? Dan zeker blijven doen! Muziek kan namelijk een krachtige motivator zijn en je helpen bij je focus en energie om door te blijven trainen. Het maakt het trainen vaak ook nog een stuk leuker. Hang bijvoorbeeld een geluidssysteem op of koppel je favoriete spotify lijst aan een draagbare speaker. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je ook aangepaste muzieklijsten maken met verschillende stijlen en tempo’s afhankelijk van je workouts.

Hang een TV / scherm op

Naast een muziekinstallatie kan je ook een tv of scherm ophangen. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens je trainingen je favoriete programma’s, films en series kijken. Maar je kan er natuurlijk ook instructievideo’s op afspelen die je helpen je trainingsbewegingen te verbeteren zodat je meer uit je workouts kan halen. Vind je het leuk om je trainingsdata bij te houden en bekijken zoals je hartslag, aantal verbrandde calorieën, de afgelegde afstand etc. dan kan je deze vaak ook bijhouden middels apps en deze projecteren op je tv of scherm. Sommige uitgebreidere en wat luxere fitnessmerken zoals Life Fitness of Matrix hebben ingebouwde touchscreens tot hun beschikking waar je trainingsdata en/of series en films op kan kijken.

Voor extra motivatie en sfeer

Heb je jezelf bepaalde fitnessdoelen gesteld? Zorg er dan voor dat je deze elke dag even bekijkt. Zo verlies je ze niet uit het oog en blijf je beter gefocust. Maak bijvoorbeeld een mooie visualisatie (of laat er eentje maken) en hang deze aan de muur in je gym of hang inspirerende quotes of posters op waar je extra energie van krijgt. Een ander leuk iets is om je progressie bij te houden in een grafiek zo kan je makkelijk bijhouden of je goed op weg bent.

Bepaal je budget

Heb je jouw fitnessdoelen concreet gemaakt en een mooie ruimte uitgekozen voor je nieuwe homegym? Dan is de volgende stap je budget. Het opzetten en inrichten van je nieuwe homegym kan je namelijk zelf zo uitgebreid maken als je zelfs wilt. Maar het inrichten hoeft niet duur te zijn.

Stel dat je aan krachttraining wilt gaan doen dan kan je kijken welke krachtoefeningen je wilt gaan doen en welke fitnessapparatuur en materialen je daar nodig voor zal hebben. Misschien begin je net met trainen, dan kan het zijn dat een goede set (verstelbaredumbbells en een halterbank al voldoende voor jou zijn. Of als je al wat verder bent dan kan je ook gaan voor een krachtstation.

Is je budget wat beperkter of wil je simpelweg geen splinternieuwe fitnessapparatuur kopen? Dan kan je ook nog gaan voor een tweedehands fitnesstoestel. Regelmatig hebben wij tweedehands fitnesstoestellen in onze collectie zoals loopbanden, roeitrainershometrainers enz., gereviseerd en mét garantie. Hiervan kan je nog jarenlang plezier hebben én je bespaart ook nog eens op de aankoopprijs.

Als je wilt gaan voor een uitgebreidere gym dan kan je deze ook beetje bij beetje uitbreiden totdat je jouw droom homegym hebt. Begin bijvoorbeeld met dumbbells, een halterbank en een roeitrainer en voeg later bijvoorbeeld een crosstrainer of krachtstation toe.

Wat heb je nodig om je homegym in te richten?

Nu je jouw fitnessdoelen, de fitnessruimte en je budget inzichtelijk hebt gemaakt kan je gaan kijken welke fitnessapparatuur en materialen het beste bij jouw trainingen passen.

Dit heb je minimaal nodig voor je homegym

Hoewel je jouw homegym zo uitgebreid kan maken als je zelf wilt zijn er bepaalde fitnesshulpmiddelen die bij de basisuitrusting horen van elke homegym, namelijk:

  • Een goede set dumbbells / halters (of verstelbare dumbbells)

Dumbbells zijn één van de oudste manieren om je spierkracht te trainen. De oude Grieken en Romeinen maakten al gebruikt van dumbbells. Met dumbbells kan je heel gevarieerd trainen. Zo kan je onder andere biceps curls, triceps extensions, schouderpresses, bankdrukken, squats, lunges en nog veel meer oefeningen doen. Ideaal om spierbalans en stabiliteit te ontwikkelen omdat je elke arm afzonderlijk kan trainen.

dumbbells-voor-in-je-homegym.jpg
  • Een fitnessmat voor op de grond

Leg een fitnessmat op de grond zodat je daar verschillende oefeningen op kan doen en comfortabeler ligt. Ze verbeteren je stabiliteit en comfort tijdens je trainingen. Maar ook bieden ze een stuk hygiëne en beschermen je lichaam tegen de harde vloer.

fitnessmatten-voor-in-je-homegym.jpg
  • Een goede halterbank

Met een goede halterbank kan je jouw krachttrainingen flink uitbreiden. Het doel van de fitnessbank is om je lichaam goede ondersteuning te bieden als je bepaalde krachtoefeningen wilt uitvoeren. Denk maar is aan bankdrukken, dumbbell flyes, shoulder presses enz. Als je gaat voor een verstelbare halterbank krijg je de beschikking over nóg meer oefeningen ten opzichte van een platte bank.

halterbanken-voor-je-homegym.jpg
  • Olympic (of gebogen) halterstang(en)

Halterstangen met losse halterschijven zijn ideaal als je jouw spiermassa wilt vergroten. Zowel beginners als gevorderde fitnessers kunnen van halterstangen gebruik maken. Ze worden onder andere gebruikt voor bankdrukken, squats, deadlifts, bent-over rows, overhead presses lunges en nog veel meer.

olympic-en-gebogen-halterstangen-voor-in-je-homegym.jpg
  • Weerstandsbanden (elastieken)

Weerstandsbanden (of elastieken) zijn multi inzetbaar en worden bijvoorbeeld gebruikt voor krachttraining, spieropbouw en revalidatie maar ook voor het trainen van je flexibiliteit en mobiliteit. Weerstandsbanden zijn te verkrijgen met verschillende weerstanden. Zo kan je beginnen met een lichte weerstand en deze steeds verder opbouwen.

weerstandsbanden-elastieken-voor-in-je-homegym.jpg

Fitnesstoestellen voor gerichte trainingen

Er zijn verschillende soorten fitnesstoestellen te verkrijgen. Elk van deze toestellen heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen en mogelijkheden. Afhankelijk van je trainingsdoel(en) kan je gaan voor krachttoestellen of cardiotoestellen.

Cardio toestellen voor je homegym

Cardio zijn oefeningen die gericht zijn op het versterken van je hart en bloedsomloop. Deze oefeningen zijn afhankelijk van de aanwezigheid van zuurstof om energie te produceren. Door cardio oefeningen te doen wordt je hartslag verhoogd en je ademhaling versneld, hierdoor worden je zuurstofopname en je uithoudingsvermogen verbetert. Enkele voorbeelden van cardio-oefeningen zijn hardlopen, fietsen zwemmen en roeien.

Hometrainers

Met een hometrainer kan je comfortabel binnen fietsen. Door het gebruiksgemak, effectiviteit en lage impact op je gewrichten zijn ze een van de populairste fitnesstoestellen voor thuis. Ze worden veel gebruikt om je beenspieren te versterken en trainen. Daarnaast kan je er ook nog eens calorieën mee verbranden wat weer goed is om af te vallen.

hometrainer-fietsen-voor-in-je-homegym.jpg

Loopbanden

Met een loopband simuleer je wandelen, joggen of rennen. Ideaal als je thuis wilt trainen (of revalideren) en niet buiten in de kou of regent wilt trainen. Loopbanden hebben de focus op het trainen van je beenspieren en daarnaast verbrand je ook calorieën.

hardloopbanden-voor-in-je-homegym.jpg

Crosstrainers

Crosstrainers zijn effectieve en veelzijdige cardiotoestellen die je een low-impact en full-body workout bieden. Je hele lichaam wordt aan het werkt gezet tijdens je trainingen. Ook de crosstrainers worden veel thuis gebruikt om je cardio te verbeteren.

crosstrainers-voor-in-je-homegym.jpg

Roeimachines

Roeimachines zijn fitnessmachines die de beweging van het roeien op water nabootsen. Het leuke en fijne van een roeitrainer is dat je met dit apparaat een full-body workout hebt. Dat wil zeggen dat je je hele lichaam traint. Het zijn hele effectieve trainingen met een lage impact op je gewrichten (low-impact) waar je ook goed calorieën verbrand en daardoor kan afvallen. Het zijn geweldige apparaten om je uithoudingsvermogen en kracht mee te verbeteren.

roeimachines-voor-in-je-homegym.jpg

Spinningbikes

Spinningbikes lijken op een hometrainer maar zijn toch nét even anders. Ook met een spinningbike fiets je maar deze zijn speciaal ontworpen voor extra intensieve (bijna wielren) trainingen. De focus van spinningbikes ligt op het verbeteren van je conditie, het versterken van je beenspieren en calorieën te verbranden.

spinningbikes-voor-in-je-homegym-voor-in-je-homegym.jpg

Krachttoestellen voor je homegym

Krachttoestellen zijn puur gericht op het versterken en groeien van je spieren. Door met weerstand te trainen daag je jouw te trainen spiergroep uit waardoor ze op den duur groter worden. Krachtapparatuur zorgt ervoor dat je jouw kracht op een veiligere manier kan trainen met een juiste ondersteuning. Heb je bepaalde spieren die je gericht wilt trainen? Dan is dat ook mogelijk met krachtapparatuur.

Krachtstations

Voor thuisgebruik zijn krachtstations ideaal. Eerder hadden we al even over de “homegym” gesproken. Krachtstations worden vaak ook homegym genoemd omdat je krachtstations kan vergelijken met een mini-sportschool. Krachtstations (homegyms) bevatten namelijk de mogelijkheid tot meer krachtoefeningen in één apparaat. Daardoor zijn de krachtstations vaak compact en perfect als je ruimte wilt besparen.

krachtstations-voor-in-je-homegym.jpg

Andere benodigdheden voor in je fitnessruimte

Bovenstaande fitnessuitrusting is zo’n beetje het minimale wat fijn is om te hebben in je homegym. Daarnaast zijn er ook nog diverse klein benodigdheden doe handig zijn om te hebben. Hierbij kan je denken aan:

  • Rubberen vloertegels

Als je fitnessapparatuur wilt laten plaatsen en aan de slag gaat met gewichten dan kan je het beste jouw vloer bedekken met rubberen vloertegels. Rubberen vloertegels hebben de functie om je vloer te beschermen tegen krassen en gaten(als je een halter laat vallen) maar ook zorgen ze voor schokabsorptie, zijn ze geluidsdempend en hebben ze een anti-slipfunctie.

  • Opslag voor halters / gewichtsschijven

Als je gebruik maakt van halters in plaats van dumbbells dan is het fijn als je deze netjes kan opbergen, bijvoorbeeld op een halterrek. Ook als je traint met een halterstang met losse schijven dan houd je jouw homegym netjes door deze losse halterschijven op te kunnen bergen. Hierdoor zorg je ervoor dat je nooit gewichten kwijt bent of dat je erover kan vallen als je bezig bent met een andere oefening.

  • Spiegels

Door enkele of meerdere spiegels tegen de muur te hangen kan je jouw houding en techniek beter controleren en aanpassen waar nodig. Als je bepaalde (kracht)oefeningen wilt doen en je traint met de verkeerde houding dan kan je namelijk last krijgen van blessures of je spreekt de te trainen spier(en) niet goed aan. Zorg ervoor dat bij de plaatsing van de spiegels deze hoog genoeg hangen zodat er niet per ongeluk een halter tegenaan kan rollen en je jouw volledige lichaam goed kan zien.

  • Veiligheid

Als je thuis alleen traint dan heb je waarschijnlijk veelal géén buddy of spotter die je kan helpen als er iets fout gaat. Daarom is het belangrijk om veilig te trainen en gebruik te maken van veiligheidshulpmiddelen zoals beugels en vanghaken, gewichtsklemmen, antislip oppervlakken, verstelbare apparatuur en noodstopsystemen(indien aanwezig de voorkeur). Maar ook onderhoud van je apparatuur is daarbij belangrijk.

Het onderhouden van je homegym

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je homegym is regelmatig onderhoud belangrijk. Het kleine beetje onderhoud dat nodig is zorgt er namelijk voor dat je langer van je fitnessapparatuur kan genieten, je veiliger sport, je geld bespaart op langere termijn en een betere inruil / verkoopwaarde behoud. Het is goed mogelijk om zelf klein onderhoud van je apparatuur te doen. Het is ook mogelijk om onderhoud periodiek door onze onderhoud specialisten te laten doen.

Homegym inspiraties

Heb je de smaak te pakken en wil je ook graag je eigen homegym gaan maken? Laat je dan nog inspireren door verschillende homegyms van mensen thuis:

homegym-inrichting-crosstrainer-krachtstations-en-smith-machine.jpg
thuisgym-rob-met-loopband-hometrainer-roeitrainer-en-krachtstation.jpg

Besparen? Richt je fitnessruimte in met tweedehands fitnessapparatuur

Wil je graag je nieuwe homegym inrichten maar wil je geld besparen? Dan kan je ook eens kijken naar tweedehands fitnessapparatuur.

In onze collectie hebben we regelmatig tweedehands fitnesstoestellen zoals loopbanden, hometrainers, crosstrainers, roeitrainersspinningfietsen en tweedehands krachtstations. Deze fitnessapparatuur is ingeruild door klanten bij de aanschaf van een ander fitnesstoestel. Onze eigen gespecialiseerde monteurs testen de ingeruilde apparatuur altijd eerst grondig op de werking. Tijdens het testen worden onderdelen zoals katrollen, kabels en andere bewegende componenten grondig geïnspecteerd. Eventuele versleten onderdelen worden dan vervangen. Daarnaast krijg je altijd garantie op een tweedehands toestel. Zo ben je verzekerd van een goed functionerend fitnesstoestel waar je jarenlang plezier aan kunt beleven, en dat tegen een extra aantrekkelijke prijs.

Wil je zelf je homegym opbouwen of laat je het liever doen?

Afhankelijk van welke fitnessapparatuur je gaat bestellen (of besteld hebt) kan de mogelijkheid aanwezig zijn dat een deel of het gehele fitnesstoestel opgebouwd moet worden. Denk maar is aan een krachtstation of een roeitrainer. Daarbij bieden wij verschillende mogelijkheden, zoals; je laat je nieuwe fitnessapparatuur in doos leveren en bouwt deze zelf op. Of je laat je nieuwe apparatuur door onze gespecialiseerde monteurs opbouwen. Bij sommige apparatuur, zoals krachtapparaten, ligt het erg nauw dat alle katrollen goed geïnstalleerd en afgestemd zijn.

Conclusie

Het maken van je eigen homegym is voor vele fitnessers een droom die graag waargemaakt wordt. Het maken en inrichten van je eigen homegym is een prima investering in je gezondheid. Door de beschikking over je eigen homegym kan je trainen op je eigen tempo en wanneer jij dat wilt, dit terwijl je de ergernissen van de sportschool vermijdt. Doordat je helemaal zelf kan kiezen welke fitnessapparatuur het beste bij jouw fitnessdoelen, zoals gewichtsverlies, spieropbouw, flexibiliteit en mobiliteit past zorg je ervoor dat je jouw workouts geheel kan afstemmen op je persoonlijke voorkeur en je trainingen hierdoor gericht en effectief zijn.

Bij de inrichting van je nieuwe homegym is het belangrijk om aandacht te besteden aan onder andere de verlichting, ventilatie, muziek en esthetiek zoals het ophangen van je fitnessdoelen aan de muur. Dit zorgt ervoor dat je een fijne en motiverende trainingsruimte creëert. Verder is het belangrijk om rekening te houden met je budget bij het kiezen van je nieuwe fitnessapparatuur en bijhorende accessoires en onthoud dat er ook de mogelijkheid is om bij ons tweedehands fitnessapparatuur te kopen tegen een voordelige prijs.

Als je thuis alleen gaat trainen is het nog belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende veiligheidsaspecten zoals veiligheidshulpmiddelen maar ook het aanleren van een juiste techniek.

Al met al biedt een eigen homegym je de mogelijkheid om aan je persoonlijke fitnessdoelen te werken in de comfort van je eigen huis. Door de juiste fitnessapparatuur te kiezen en rekening te houden met de besproken factoren kan je een effectieve en inspirerende fitnessruimte creëren zodat je al jouw fitnessdoelen kan bereiken en genieten van een gezondere levensstijl.

Hulp nodig bij het inrichten van je nieuwe homegym?

Wil je graag een homegym inrichten maar zou je er graag extra hulp en advies bij willen krijgen? Dan helpen onze fitnessspecialisten je graag verder met je vragen die je hebt. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en je ultieme fitnessruimte creëren. Je kan contact opnemen met onze fitness specialisten via +32(0)78 484 512stuur een e-mail of kom langs in onze showroom in Volkel, Nederland.

Waarom Fitness24?

Home | Blog > Je eigen homegym maken en inrichten?

Print
Advies nodig?

Fitness24.be maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?