Ontdek welke loopband het beste bij jou past

Donderdag 30 November 2023

Wil je graag een nieuwe loopband? Dan kan je zoektocht naar de perfecte loopband voelen als het navigeren door een doolhof van mogelijkheden. Of je nu een beginner bent die zijn eerste stappen zet in de wereld van fitness, of een ervaren hardloper op zoek naar een upgrade, de juiste loopband vinden is belangrijk om het meest optimale uit je trainingssessies te kunnen halen. In deze blog neem ik je mee naar de verschillende loopbanden die er zijn en waar je onder andere op kan letten tijdens je zoektocht. Van het begrijpen van verschillende modellen en functies tot het afstemmen van je keuze op je persoonlijke fitnessdoelen en budget, ik neem je stap voor stap mee naar jouw ideale loopband. Laten we samen die reis beginnen en de loopband ontdekken die jouw gezondheid en fitness naar een hoger niveau tilt.

In deze blog over het vinden van een geschikte loopband:

  1. Het belang van het kiezen van de juiste loopband
  2. Hoe wil je de loopband gaan gebruiken? Wat is je doel?
  3. Een loopband voor thuis of een professionele?
    3.1. Loopbanden voor thuis
    3.2. Loopbanden voor professionals/commerciële ruimtes
  4. De intensiteit van het gebruik
    4.1. Sporadisch af en toe gebruik
    4.2. Regelmatig gebruik
    4.3. Intensief gebruik
    4.4. Loopbanden voor wandelaars
    4.5. Loopbanden voor joggers
    4.6. Loopbanden voor hardlopers
  5. Waar moet je op letten als je een loopband wilt kopen?
  6. De verschillende loopband types
    6.1. Inklapbare loopbanden
    6.2. Niet-inklapbare loopbanden
    6.3. Manuele loopbanden zonder motor
    6.4. Loopbanden met hellingshoek
  7. Loopbanden voor verschillende budgetten
  8. Conclusie

Het belang van het kiezen van de juiste loopband

Het kiezen van de juiste loopband is een belangrijke stap op weg naar een gezonder en actiever leven. Dit fitnessapparaat wordt niet alleen een deel van je trainingsroutine, maar het is ook een investering in je persoonlijke gezondheid. Met de juiste loopband kan je jouw fitnessdoelen namelijk effectiever bereiken, of je nu streeft naar gewichtsverlies, conditieverbetering of het opbouwen van spierkracht. In deze blog loop ik samen met jou langs de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een loopband, zodat je na het lezen van deze blog de perfecte loopband kan kiezen die niet alleen past bij je huidige behoeften, maar ook je toekomstige fitnessambities kan ondersteunen.

Hoe wil je de loopband gaan gebruiken? Wat is je doel?

Bij het kiezen van de ideale loopband is het belangrijk om na te denken over hoe je de loopband wilt gaan gebruiken en welke persoonlijke doelen je ermee wilt bereiken. Ben je van plan om thuis in alle rust aan je conditie te werken, of zoek je juist een professionele loopband voor intensieve hardlooptrainingen? Ook is het belangrijk om je gebruiksfrequentie in acht te houden: wil je de loopband sporadisch gebruiken voor lichte oefeningen zoals lopen, of plan je regelmatig intensieve loop- of hardloopsessies? Of misschien wil je de loopband wel gebruiken voor revalidatie na een operatie of ongeluk. Daarnaast speelt je lichaamstype een rol; grotere of zwaardere mensen hebben mogelijk een steviger model nodig. Of misschien wil je de loopband wel in een commerciële ruimte gebruiken zoals een sportschool, fysiopraktijk of hotel.

Een loopband voor thuis of een professionele?

Als het aankomt op het kiezen van een loopband, is een belangrijke overweging de omgeving waarin je de loopband wilt gaan gebruiken. Loopbanden voor thuisgebruik en die voor professionals / commerciële ruimtes hebben namelijk verschillende kenmerken en zijn veelal ook anders uitgerust.

Loopbanden voor thuis

Loopbanden voor thuis zijn ontworpen met het oog op gebruiksgemak en ruimtebesparing in een huiselijke omgeving. Ze zijn vaak compacter, stiller en kunnen inklapbaar zijn om om zo makkelijk opgeborgen te kunnen worden. Hoewel ze robuust en duurzaam zijn, beschikken ze vaak over andere eigenschappen en functies dan de commerciële modellen. Deze loopbanden zijn ideaal voor individuen of gezinnen die regelmatig willen lopen, joggen of hardlopen zonder de behoefte aan geavanceerde trainingsmogelijkheden.

bowflex-56-loopband-man-trainend-in-woonkamer-2_001.jpg
bowflex-56-loopband-vrouw-trainend-in-woonkamer-met-hellingshoek_001.jpg

Loopbanden voor professionals / commerciële ruimtes

Professionele loopbanden zijn speciaal ontworpen voor intensief gebruik in sportscholen, fysiotherapiecentrahotels of andere commerciële ruimtes. Veelal zijn ze duurzamer, hebben krachtigere motoren, en zijn bestand tegen langdurig intensief gebruik door meerdere personen per dag. Deze loopbanden beschikken over uitgebreidere trainingsprogramma's, geavanceerde trackingfuncties, en vaak ook een groter loopoppervlak voor meer comfort tijdens intensieve trainingen. Ze zijn echter meestal groter, zwaarder en niet-inklapbaar, ten opzichte van de loopbanden voor thuis gebruik. Als je de loopband weinig tot niet hoeft te verplaatsen en nét even wat meer wilt dan kan je een professionele loopband ook heel goed thuis gebruiken.

vrouw-op-geavanceerde-loopband-hersteltraining.jpg
vrouw-op-geavanceerde-loopband-hersteltraining-close-up-console.jpg

De keuze tussen deze twee soorten loopbanden hangt af van je specifieke behoeften, de frequentie van gebruik, en de beschikbare ruimte. Thuisgebruikers geven vaak de voorkeur aan een compactere, meer gebruiksvriendelijke loopband, terwijl professionals en commerciële bedrijven vaak kiezen voor een zwaarder model met nóg geavanceerdere functies en mogelijkheden.

De intensiteit van het gebruik

De intensiteit van het gebruik van de loopband is een belangrijke factor bij de keuze van het juiste model. Afhankelijk van je doel(en) kan je de loopband en bijhorende functies daarop afstemmen. Het is belangrijk om een loopband te kiezen die aansluit bij jouw trainingsintensiteit om zo de beste resultaten te kunnen behalen.

Sporadisch af en toe gebruik

Als je van plan bent je loopband slechts af en toe te gebruiken, bijvoorbeeld voor lichte wandelingen, dan hoef je direct niet te investeren in een zeer geavanceerd model. Loopbanden voor sporadisch gebruik zijn vaak compacter, eenvoudiger in ontwerp, en hebben basisfuncties die voldoende zijn voor een occasionele workout. Ze zijn ideaal voor mensen die hun loopband niet als primair fitnessapparaat zien, maar eerder als een handige optie voor dagen waarop buitentraining niet mogelijk is.

Regelmatig gebruik

Voor degenen die van plan zijn hun loopband regelmatig te gebruiken, bijvoorbeeld meerdere keren per week, is het raadzaam om te kiezen voor een meer solide model met meer mogelijkheden en geavanceerdere functies. Deze loopbanden zijn vaak uitgerust met een krachtigere motor, betere schokabsorptie, en meer variatie in trainingsprogramma's. Ze kunnen ook extra functies bieden zoals hartslagmonitors, diverse app connectie mogelijkheden (Zwift, JRNY of Xplore the World, Apple en veel meer) en gepersonaliseerde trainingslogboeken, wat ze ideaal maakt voor mensen die hun conditie serieus nemen en consistent willen trainen.

Intensief gebruik

Loopbanden ontworpen voor intensief gebruik zijn de beste optie voor zeer intensief gebruik, zoals voor in commerciële ruimtes zoals fysiopraktijken, sportscholen, hotels, bedrijfsfitnessruimtes en vakantieparken. Maar ook voor fervente hardlopers en professionele atleten. Deze modellen zijn gemaakt om dagelijkse, langdurige en zware belasting aan te kunnen. Ze beschikken over een zeer stevige constructie, krachtige motoren, geavanceerde dempingssystemen, en een breed scala aan trainingsprogramma's en -functies. Dergelijke loopbanden bieden vaak ook extra's zoals geïntegreerde entertainmentopties, interactieve trainingen en geavanceerde tracking van trainingsgegevens. Ze zijn ideaal voor mensen die een hoge trainingsintensiteit vereisen of die specifieke fitnessdoelen willen bereiken.

Loopbanden voor wandelaars

Wandelaars hebben vaak behoefte aan een stabiele en comfortabele loopband met een soepele loopbeweging. Modellen met een goede schokabsorptie en een stevig, maar niet te hard loopoppervlak zijn ideaal. Extra functies zoals een variabele hellingshoek kunnen je wandelervaring verbeteren door het simuleren van verschillende terreinen. Eenvoudige bedieningselementen en een duidelijk display voor het volgen van afstand en tijd kunnen ook als fijn ervaren worden. Wandelsnelheden variëren meestal van 4 tot 6 km/u. Dit is een comfortabele snelheid voor de meeste mensen om te wandelen zonder overmatige inspanning.

Fijne loopbanden voor als je wilt wandelen zijn:

flow-fitness-dtm400i-loopband.jpg

Bekijk hier de DTM 400i á 899,-

sole-f65-loopband.jpg

Bekijk hier de Sole F65 á 1.989,-

life-fitness-loopband-t5-go-console-loopband.jpg

Bekijk hier de Life Fitness T5 GO Console á 4.939,-

Loopbanden voor joggers

Joggers hebben een loopband nodig die een goede balans biedt tussen duurzaamheid en comfort. Een redelijke motorsterkte en betrouwbare schokabsorptie zijn belangrijk voor een soepele en fijne loopervaring. Als jogger is het ook fijn om functies zoals programmeerbare trainingsroutines en de mogelijkheid om de helling aan te passen te hebben, wat je helpt om je uithoudingsvermogen geleidelijk te verhogen. Een loopband die zowel voor wandelen als voor licht hardlopen geschikt is, kan ideaal zijn voor joggers. Joggen gebeurt vaak op snelheden van ongeveer 6 tot 9 km/u. Dit is een gematigde snelheid die meer inspanning vereist dan wandelen, maar over het algemeen nog steeds comfortabel is voor langere perioden.

Fijne loopbanden voor als je wilt joggen zijn:

flow-fitness-dtm2000i-loopband.jpg

Bekijk hier de Flow Fitness DTM2000i á 1.199,-

sole-f63-loopband.jpg

Bekijk hier de Sole F63 á 1.649,-

life-fitness-f3-track-connect-console-loopband.jpg

Bekijk hier de Life Fitness F3 Track Connect Console á 3.099,-

Loopbanden voor hardlopers

Hardlopers hebben baat bij loopbanden met een robuuste bouw en een krachtige motor die hoge snelheden aankan. Belangrijk is een ruim loopoppervlak voor een comfortabele paslengte en geavanceerde dempingssystemen om de impact op gewrichten te minimaliseren. Geavanceerde trainingsprogramma's en tracking van prestaties, zoals hartslag en verbrande calorieën, zijn ook nuttige functies voor hardlopers die hun prestaties willen monitoren en verbeteren. Hardloopsnelheden beginnen meestal rond de 9 km/u en kunnen aanzienlijk hoger liggen, afhankelijk van het fitnessniveau en de trainingsdoelen. Getrainde hardlopers kunnen makkelijk snelheden van 12 km/u en hoger bereiken.

Fijne loopbanden voor hardlopers zijn:

flow-fitness-t2i-loopband.jpg

Bekijk hier de Flow Fitness T2i á 1.999,-

sole-f85-loopband.jpg

Bekijk hier de Sole F85 á 2.589,-

toorx-mirage-s80-loopband.jpg

Bekijk hier de Toorx Mirage S80 á 3.399,-

Waar moet je op letten als je een loopband wilt kopen?

Loopbanden komen in vele verschillende soorten daarom is het belangrijk om eerst, zoals we eerder besproken hebben, goed te kijken naar je wensen en behoeften. Als je die eenmaal inzichtelijk hebt dan kan je al wat verder gaan kijken naar de technische aspecten van een loopband. Belangrijke onderdelen om naar te kijken zijn:

  • Het motorvermogen
  • De snelheid
  • De hellingshoek
  • Het formaat van de loopband en de plaatsingsplek
  • Het maximaal belastbaar gewicht
  • De constructie en het gewicht
  • Het loopoppervlak van de loopband
  • De demping van het loopvlak
  • Hartslagmeter
  • Extra eigenschappen

Deze onderdelen heb ik uitgebreid behandeld in de blog over tips bij het kopen van een loopband.

De verschillende loopband types

Grofweg kunnen loopbanden ingedeeld worden in loopbanden voor thuisgebruik en professioneel gebruik. Daaronder kunnen we vervolgens weer een splitsing maken naar bijvoorbeeld inklapbare loopbanden, niet-inklapbare loopbanden, manuele loopbanden enz. We gaan ze is nader bekijken.

Inklapbare loopbanden

Inklapbare loopbanden zijn een uitstekende keuze voor wie ruimtebesparing belangrijk vindt. Deze modellen zijn speciaal ontworpen om gemakkelijk opgevouwen en opgeborgen te worden, wat ze ideaal maakt voor kleinere woonruimtes of multifunctionele ruimtes. Ondanks hun compacte ontwerp, bieden inklapbare loopbanden vaak een verrassend scala aan functies en voldoende kracht voor een effectieve workout. Ze zijn perfect voor gebruikers die flexibiliteit en functionaliteit willen combineren, zonder in te leveren op de kwaliteit van hun trainingservaring.

Enkele inklapbare loopbanden die wij adviseren zijn:

flow-fitness-t2i-loopband.jpg

Bekijk hier de Flow Fitness T2i á 1.999,-

sole-f85-loopband.jpg

Bekijk hier de Sole F85 á 2.589,-

Niet-inklapbare loopbanden

Niet-inklapbare loopbanden zijn vaak robuuster en duurzamer dan hun inklapbare tegenhangers. Ze zijn ontworpen voor permanente plaatsing en bieden vaak een groter loopoppervlak en meer stabiliteit, wat ze ideaal maakt voor intensieve trainingen. Deze modellen beschikken meestal over krachtigere motoren, geavanceerdere dempingssystemen, en een breed scala aan trainingsprogramma's. Ze zijn perfect voor fervente hardlopers of voor gebruik in commerciële sportscholen waar de loopband continu wordt gebruikt. Hun duurzaamheid en geavanceerde functies maken ze een uitstekende investering voor serieuze atleten en fitnessenthousiastelingen.

Enkele niet-inklapbare loopbanden die wij adviseren zijn:

flow-fitness-t3i-loopband.jpg

Bekijk hier de Flow Fitness T3i á 2.999,-

life-fitness-t5-track-connect-loopband.jpg

Bekijk hier de Life Fitness T5 Track Connect á 5.499,-

Manuele loopbanden zonder motor

Manuele loopbanden, vaak aangeduid als sprintbokken, bieden een unieke trainingservaring omdat ze volledig worden aangedreven door de beweging van jou als gebruiker. Zonder elektrische motor vereisen deze loopbanden meer inspanning, wat leidt tot een intensievere cardiovasculaire training. Ze zijn vaak compacter en hebben een eenvoudiger ontwerp, wat ze ideaal maakt voor kleinere ruimtes. Manuele loopbanden zijn uitstekend geschikt voor het verbeteren van de looptechniek en het opbouwen van spierkracht, met name in de onderlichaamsspieren.

Een sprintbok die wij kunnen aanbevelen is de:

nohrd-sprintbok-eikenhout-loopband.jpg

Bekijk hier de NoHrD Sprintbok eikenhout á 6.099,-

Loopbanden met hellingshoek

Loopbanden met een hellings- en daalfunctie (incline en decline) bieden je een geavanceerde trainingsdynamiek die de ervaring van buiten lopen nabootst. De hellingsoptie (incline) maakt het mogelijk om de intensiteit van de training te verhogen door bergopwaarts lopen te simuleren, wat uitstekend is voor het opbouwen van spierkracht en het verhogen van de cardiovasculaire inspanning.

De daalfunctie (decline) biedt je de mogelijkheid om bergafwaarts lopen te simuleren, wat helpt bij het trainen van verschillende spiergroepen en het verbeteren van je balans. Deze functies zijn niet alleen nuttig voor hardlopers die trainen voor heuvelachtige parcoursen, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een gevarieerde en uitdagende loopbandworkout. Loopbanden met deze functies zijn vaak uitgerust met geavanceerde trainingsprogramma's en bieden een realistische trainingservaring die helpt bij het verbeteren van zowel uithoudingsvermogen als kracht.

Enkele loopbanden met hellingshoek zijn:

sole-f85-loopband.jpg

Bekijk hier de Sole F85 á 2.589,-

bowflex-t56-loopband.jpg

Bekijk hier de Bowflex T56 á 3.999,-

Loopbanden voor verschillende budgetten

Loopbanden zijn beschikbaar in een breed scala aan prijsklassen, waardoor ze toegankelijk zijn voor verschillende budgetten. Voor een beperkt budget (ongeveer 799 tot 1599) zijn er basisloopbanden die essentiële functies bieden zoals snelheidsaanpassing en basis tracking, perfect voor beginners of sporadische gebruikers.

Middenklasse loopbanden (ongeveer 1600 tot 2499) bieden je meer geavanceerde functies zoals programmatische trainingen, betere demping en soms connectiviteit met fitnessapps, ideaal voor regelmatige gebruikers die een balans zoeken tussen kwaliteit en prijs.

Aan de hogere kant van het spectrum vinden we premium loopbanden (prijs v.a. ongeveer 2500,-) met krachtige motoren, geavanceerde trainingsprogramma's, hoogwaardige bouwkwaliteit en extra functies zoals interactieve coaching of geïntegreerde entertainmentopties. Deze zijn veelal bedoeld voor commerciële settings en intensieve gebruikers en fitnessenthousiastelingen die bereid zijn te investeren in topkwaliteit en duurzaamheid. Ongeacht je budget, is er altijd wel een loopband die past bij je financiële mogelijkheden en je trainingsbehoeften.

vrouw-benen-strekken-na-loopband-workout.jpg

Conclusie

Het kiezen van de juiste loopband is een eerste stap naar een actiever en gezonder leven en het bereiken van je fitnessdoelen, zoals gewichtsverlies, conditieverbetering of spieropbouw. De keuze voor de juiste loopband hangt af van hoe je deze wilt gebruiken en wat je doelen zijn, variërend van thuisgebruik tot professioneel gebruik of commerciële ruimtes zoals sportscholen of fysiopraktijken. Loopbanden voor thuis zijn vaak compacter en stiller, ideaal voor regelmatig lopen, joggen of hardlopen zonder (al te veel) geavanceerde trainingsmogelijkheden, terwijl uitgebreidere / professionele loopbanden geschikt zijn voor intensief gebruik, met uitgebreidere trainingsprogramma's en geavanceerde functies.

De intensiteit van het gebruik is ook een belangrijke overweging. Voor sporadisch gebruik volstaan de eenvoudigere modellen, terwijl regelmatige gebruikers meer voordeel hebben bij loopbanden met krachtigere motoren, betere schokabsorptie en geavanceerde functies zoals hartslagmonitors en entertainmentopties. Voor zeer intensief gebruik zijn loopbanden met een stevige constructie, geavanceerde dempingssystemen en een scala aan trainingsprogramma's en functies de beste optie.

Er zijn verschillende types loopbanden te verkrijgen zo zijn er inklapbare loopbanden, deze zijn ideaal voor ruimtebesparing, terwijl niet-inklapbare modellen robuuster zijn en meer veelal bieden voor intensieve trainingen. Manuele loopbanden (sprintbokken) zijn aangedreven door de beweging van de gebruiker en ideaal voor het verbeteren van de looptechniek en het opbouwen van je spierkracht. Loopbanden met een hellingshoek functie bieden een geavanceerde trainingsdynamiek door het simuleren van verschillende opwaartse of dalende hellingen, perfect voor een gevarieerde en uitdagende workout.

Tot slot, loopbanden zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen, van basisloopbanden voor een beperkt budget tot premium modellen met geavanceerde functies voor de intensieve gebruikers en commercieel gebruik. Het is belangrijk een loopband te kiezen die past bij je financiële mogelijkheden en trainingsbehoeften.

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van je nieuwe loopband?

Wil je graag nieuwe loopband maar kom je er toch niet helemaal uit en zou je er graag extra hulp en advies bij willen krijgen? Dan helpen onze fitnessspecialisten je graag verder met je vragen die je hebt. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en gaan voor de loopband die perfect past bij jouw wensen en behoeften. Je kan contact opnemen met onze fitness specialisten via +31(0)413-256800stuur een e-mail of kom langs in onze showroom in Volkel, Nederland.

Advies nodig?
Waarom Fitness24?

Home | Blog > Ontdek welke loopband het beste bij jou past

Print

Om je beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Ik ga akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.