De juiste loopband voor je fysiopraktijk kiezen

Woensdag 06 September 2023

Om als fysiotherapeut je cliënten een zo goed mogelijke service te kunnen bieden is het hebben van een loopband in je fysiopraktijk onmisbaar. Je moet immers goede diagnoses kunnen stellen, bijvoorbeeld de loop- en/of renbewegingen kunnen analyseren of samen met je cliënt werken aan een gecontroleerde revalidatie. Maar welke loopband past hier nu het beste bij? Want niet elke loopband is hetzelfde. Als fysiotherapeut is de kans heel groot dat je andere wensen en behoeften hebt dan de reguliere sporter en de sportschool. Laat mij je meenemen in de verschillen en hoe je tot de beste keus loopband kan komen voor je fysiopraktijk.

Maak het uit welk soort loopband je kiest?

Kort gezegd, ja, het maakt zeker uit welke loopband je kiest. Elke loopband is namelijk met een andere gedachte ontwikkeld. De aanwezige functies variëren per loopband, sommige loopbanden zijn meer geschikt voor thuisgebruik, andere voor professionele gebruikers. Het is daarom belangrijk dat je de loopband vindt die past in jouw fysiopraktijk. Welke loopband het beste voor jouw praktijk is hangt af van jouw wensen en de cliënten die je wilt helpen.

vrouw-lopend-op-loopband-bij-fysio.jpg

Waar moet je op letten bij het kiezen van een loopband voor je fysiopraktijk?

Om je patiënten / cliënten de beste zorg te kunnen bieden is het belangrijk om de juiste loopband beschikbaar te hebben. Want elke cliënt is verschillend en heeft een andere vorm van zorg nodig. Om tot de beste keuze te kunnen komen kan je onderstaande factoren meenemen:

  • De snelheid en opbouw daarvan
  • Loopoppervlak van de loopband
  • Demping van het loopvlak
  • Lage instap
  • Reha rail
  • Motorvermogen
  • Maximaal belastbaar gewicht
  • Constructie & gewicht
  • Formaat van de loopband & de plaatsingsplek
  • Hellingshoek
  • Display en gebruiksgemak

Ik zal ze kort voor je toelichten zodat je bij je zoektocht hier rekening mee kan houden en zo een weloverwogen keus kan maken.

  • De snelheid en opbouw daarvan: Het is cruciaal om een loopband te hebben die verschillende snelheden biedt. Bij je fysiopraktijk krijg je patiënten van verschillende capaciteiten, en sommige van hen moeten misschien beginnen met een zeer lage snelheid voor hun herstel. Daarom is het fijn om een loopband te hebben die ook zeer lage snelheden aankan en in kleine stapjes snelheid kan opbouwen. We hebben loopbanden die starten vanaf 0,5 km per uur.

  • Het loopoppervlak van de loopband: Een voldoende breed en groot loopoppervlak zorgt voor meer veiligheid en comfort voor de patiënt, vooral als ze een onstabielere loop hebben of als ze groter zijn.

  • Demping van het loopvlak: Een goede demping van het loopvlak vermindert de impact op de gewrichten van je patiënten, wat vooral belangrijk is voor mensen die herstellen van blessures.

  • Lage instap: Dit maakt het voor patiënten makkelijker om op en van de loopband te stappen, vooral voor de mensen met een beperkte mobiliteit of evenwichtsproblemen.

  • Reha rail: Deze rails biedt extra ondersteuning en stabiliteit voor patiënten tijdens hun loop- of rensessies. Dit is een verlenging van de handvaten langs de zijkant van de loopband. Deze zijn bij sommige loopbanden erg kort, andere iets langer. Maar mocht de patiënt zeer veel stabiliteit/ondersteuning nodig hebben dan kan een reha rail belangrijk zijn. Deze zit vaak over 2/3 van de lengte van de loopband en zorgt ervoor dat de patiënt over een grote lengte ondersteund wordt.

  • Motorvermogen: Een krachtige motor zorgt voor voldoende vermogen om de band vooruit te trekken. Dit is belangrijk wanneer de loopband intensief en/of door zware patiënten wordt gebruikt. Ook vraagt een hoge hellingshoek of wandelen meer vermogen. Vaak wordt gedacht dat wandelen juist minder vermogen vraagt maar doordat het contactmoment van de voet op de band langer is zorgt dit voor meer wrijving en vraagt dit meer vermogen. Een loopband van 4pk continu vermogen (DC motor) is voor veel fysiotherapeuten geschikt. Een loopband met een AC motor is nagenoeg altijd geschikt omdat deze gelijkstroom motoren een zeer hoog continu vermogen hebben en in 99% commercial-grade zijn.

  • Maximaal belastbaar gewicht: Het kennen van het maximale gewicht wat de loopband aankan zorgt ervoor dat het veilig is voor alle patiënten, ongeacht hun lichaamsgewicht.

  • Constructie & gewicht: Een stevige constructie zorgt voor duurzaamheid en veiligheid. Een stabiele loopband is namelijk belangrijk wanneer patiënten veel ‘houvast’ nodig hebben. Sommige patiënten gebruiken de handvaten bij het op/afstappen en om zich ‘op te vangen’ of ‘stabiel te houden’. Hiervoor is een stabiele constructie belangrijk om niet om te kunnen vallen.

  • Formaat van de loopband & de plaatsingsplek: Het formaat van de loopband moet geschikt zijn voor de beschikbare ruimte in de praktijk zonder beweging of andere apparatuur te belemmeren.

  • Hellingshoek: Door de hellingshoek (positief en/of negatief) aan te passen, kan je als therapeut de moeilijkheidsgraad van de oefening variëren en specifieke spiergroepen gerichter aanspreken, waardoor bepaalde klachten specifiek aangepakt kunnen worden en een meer gepersonaliseerde revalidatie uitgevoerd kan worden.

  • Display en gebruiksgemak: De console moet eenvoudig en gemakkelijk in gebruik te zijn waardoor alleen de juiste meetwaarden zichtbaar zijn. Ook moeten de knoppen gemakkelijk/goed werken (goed gebruiksgemak) waardoor de patiënt (soms ouder van leeftijd) niet hoeft te zoeken en alles gemakkelijk zelf kan vestellen. Ook is dit voor jou als behandelaar een groot voordeel om gemakkelijk, effectief de loopband in te kunnen stellen/aan te passen.

Lees ook de blog over 9 tips bij het lopen van een loopband. Hoewel die gericht is op de reguliere (thuis)gebruiker kan je daar ook extra informatie uit halen.

man-lopend-op-loopband-in-gym.jpg
man-lopend-op-loopband-met-ondersteuning-bij-fysio.jpg

Waarin verschilt een fysioloopband t.o.v. een reguliere loopband?

Loopbanden voor thuisgebruik of in de sportschool hebben vaak andere eigenschappen, functies en doelen t.o.v. een loopband voor medisch doeleinde. Om de verschillen beter inzichtelijk te maken heb ik een korte vergelijking gemaakt:

1. Het doel:

  • Thuis / Sportschool: Voornamelijk ontworpen voor cardiovasculaire training en fitness.
  • Fysiotherapie: Specifiek ontworpen voor revalidatiedoeleinden, om patiënten te helpen herstellen van blessures of chirurgische ingrepen.

2. Snelheidsbereik:

  • Thuis/Sportschool: Deze loopbanden hebben vaak een breder snelheidsbereik, geschikt voor zowel wandelen, hardlopen als sprinten.
  • Fysiotherapie: Deze kunnen extra lagere startsnelheden hebben, wat essentieel is voor patiënten die beginnen met revalidatie.

3. Stabiliteit en ondersteuning:

  • Thuis/Sportschool: Standaard stabiliteit geschikt voor algemeen gebruik.
  • Fysiotherapie: Vaak voorzien van extra stabiliteitsrails of andere ondersteuningsfuncties om patiënten te helpen die onstabiel zijn.

4. Veiligheidsfuncties:

  • Thuis/Sportschool: Basis veiligheidsfuncties zoals een noodstop.
  • Fysiotherapie: Kan extra veiligheidsfuncties hebben, zoals langere veiligheidsrails, harnassen of andere mechanismen om vallen te voorkomen.

5. Bouwkwaliteit:

  • Thuis: Geschikt voor regelmatig gebruik, maar misschien niet voor intensief gebruik zoals in de fysiotherapiepraktijk of sportschool.
  • Fysiotherapie: Vaak robuuster gebouwd, gezien de frequentie van gebruik en de noodzaak van betrouwbaarheid in een medische omgeving.

6. Flexibiliteit in gebruik:

  • Thuis/Sportschool: Gericht op het aanbieden van een goede workout voor de gebruiker.
  • Fysiotherapie: Kan aanpasbare functies hebben om aan de specifieke behoeften van verschillende patiënten te voldoen.

7. Prijs:

  • Thuis/Sportschool: Een brede prijsklasse, afhankelijk van functies en merk.
  • Fysiotherapie: Doorgaans duurder (afhankelijk van het type loopband) vanwege de gespecialiseerde functies, bouwkwaliteit en medische toepassingen.

Daar een reguliere loopband zich richt op fitness en training, is een fysiotherapie loopband speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van patiënten die moeten revalideren en vereist daarom speciale functies en overwegingen in zijn ontwerp.

Welke merken fysio loopbanden zijn er allemaal?

Er is een breed scala aan loopbanden beschikbaar, wat betekent dat er ook talloze merken zijn. De meeste van deze merken bieden een variëteit aan loopbanden aan, variërend van eenvoudig tot hoogwaardig. Als je een loopband in je fysiopraktijk wilt gebruiken dan raden wij het aan om alleen voor kwaliteit te gaan en niet de goedkoopste.

Enkele topmerken in onze collectie zijn:

Wat kost een nieuwe fysio loopband ongeveer?

De aanschafprijs van je nieuwe loopband kan een van de beslissende factoren zijn in je zoektocht naar het ideale model. Het is belangrijk dat je nieuwe loopband niet alleen aansluit bij de wensen en behoeften maar ook past binnen je financiële mogelijkheden.

Een instapmodel loopband, zoals de Flow Fitness Perform T2i of de Tunturi T80 heb je al vanaf € 1.999,-. Wil je liever een loopband met uitgebreidere mogelijkheden dan kan je ook gaan voor een Tunturi Platinum Core (á €4.599,-) of een Spirit Loopband professioneel CT900LED (á € 6.395,-). In onze collectie hebben we topklasse loopbanden voor je fysiopraktijk oplopend tot € 15.000,-. Wat je wensen ook zijn, wij hebben de geschikte loopband voor je. Je kan alle fysioloopbanden hier bekijken. Mocht je vragen of advies nodig hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice.

fysio-loopbanden-in-fysiopraktijk-vessem.jpg

Tweedehands loopbanden voor je fysiopraktijk

De loopbanden die we als “tweedehands” of “gebruikt” labelen, zijn vaak door klanten ingeleverd bij de aankoop van een andere fitnessapparaat. Elke ingenomen loopband wordt zorgvuldig gecontroleerd en waar nodig worden onderdelen ontvangen door ons eigen deskundige team van monteurs.

We hebben ook regelmatig showroommodellen beschikbaar. Deze toestellen zijn nauwelijks tot niet gebruikt en stonden bijvoorbeeld ter bezichtiging in onze showroom.

Voor wie is een tweedehands loopband geschikt?

Een tweedehands loopband past bij iedereen die moet revalideren en aan zijn conditie wil werken of de loopband zakelijk wil gebruiken, zoals in de fysiotherapiepraktijk.

De collectie van onze tweedehands loopbanden wisselt vaak, maar we hebben altijd een breed scala direct klaarstaan. De prijzen voor deze loopbanden beginnen vanaf ongeveer €1.000,- en kunnen oplopen tot €15.000,-. Afhankelijk van je wensen en behoeften.

Aan de hand van wat je zoekt, kan je kiezen voor een basismodel of een model met meer opties, zoals diverse trainingsmogelijkheden, verstelbare hellingen en connectiviteit met online diensten of apps. Voor professioneel of intensief gebruik, zoals in de fysiopraktijk of sportschool, is een robuuster model aan te raden.

Een van de grootste voordelen van een tweedehands loopband is dat deze flink aantrekkelijker geprijsd zijn. Je terugverdient periode is dus een stuk korter. Daarnaast komen al onze tweedehands loopbanden ook met garantie. De lengte van de garantie kan je per loopband terug vinden.

Bekijk en test de loopbanden op locatie

Heb je jouw ideale loopband gevonden of weet je niet waar je moet beginnen in je zoektocht? Dan adviseren wij het altijd om even naar onze showroom te komen (eventueel samen met andere collega’s) zodat je de loopband kan bekijken, testen en aanvoelen voordat je tot koop overgaat. Als fysiotherapeut is dit vaak een investering en moet er een goede keuze gemaakt worden.

De meeste loopbanden die op onze webshop staan kan je terug vinden in onze fysieke winkel. Hier kan je ze, indien gewenst, bezichtigen en meteen uitproberen.

fitness24-showroom-winkel-volkel-loopbanden_001.jpg
fitness24-showroom-winkel-volkel-loopbanden-2_001.jpg

Advies nodig bij de keuze van je nieuwe fysio loopband?

Wil je graag een loopband toevoegen aan je fysiopraktijk om je cliënten nóg beter te kunnen helpen? Maar ben je nog op zoek naar extra hulp en advies? Dan helpen onze fitnessspecialisten je graag verder met de vragen die je hebt. Hierdoor kan je altijd een goed overwogen keuze maken en je cliënten de beste revalidatie ervaring bieden. Je kan contact opnemen met onze fitnessspecialisten via +32(0)78 484 512stuur een e-mail of kom langs in onze showroom in Volkel, Nederland.

Conclusie

Voor jou als fysiotherapeut met een fysiopraktijk is het essentieel om de juiste loopband te kiezen, gezien de specifieke behoeften van je patiënten en het doel van revalidatie.
De loopbanden die specifiek voor fysiotherapie ontworpen zijn, verschillen namelijk ten opzichte van reguliere loopbanden. Daar reguliere loopbanden zich voornamelijk richten op cardiovasculaire training en fitness, zijn fysiotherapie loopbanden speciaal ontworpen voor revalidatie doeleinde en bieden zij unieke functies zoals lagere startsnelheden, extra stabiliteitsrails, gespecialiseerde veiligheidsfuncties en gedetailleerdere analyse-opties. Deze factoren zorgen ervoor dat je jouw patiënten effectief, veilig en comfortabel kan helpen met hun revalidatie. Verder zijn loopbanden voor fysiotherapie vaak robuuster en flexibeler, maar doorgaans wel anders geprijsd vanwege hun gespecialiseerde ontwerp en functies. Daarnaast speelt de prijs ook nog een belangrijke rol, kijk wat financieel mogelijk is of als je wilt besparen op de prijs dan kan je ook nog gaan voor een tweedehands model.

Advies nodig?
Waarom Fitness24?

Home | Blog > De juiste loopband voor je fysiopraktijk kiezen

Print

Om je beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Ik ga akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.